האם כל אחד יכול להיות מנהל?

רבים שואפים להיות מנהלים, ולו כי מדובר בסטטוס יוקרתי, ייחודי, ששמור רק למיעוטים וכמובן שמדובר בסטטוס שמגיע לצד תגמול נאה בשורת המשכורת של סוף החודש, אך האם כולנו יכולים להיות מנהלים? ובכן מדובר בשאלה שרבים מעלים, וזאת כי להבדיל ממגוון מקצועות שניתן ללמוד, במקרה זה מדובר במקצוע שאינו מסתפק רק בנדבכים של למידה, אלך בו זמנית הוא מצריך תכונות אופי ייחודיות לצד זיק פנימי של תחושת שליחות, כאשר יש שטוענים שבין היתר צריך כריזמה ויש שטוענים שבין היתר צריך להאמין בדרך ולהיות מוכנים לשלם מחיר, ואכן אנשים שמשתפים פעולה עם המנהל, אלו אנשים שצפו בו מהצד ובחרו באופן חופשי ללכת אחריו, משמע מנהל צריך להאמין בהתנהלות, במטרה ולהוות דוגמה, וזוהי תחושה פנימית שלא תמיד ניתן ללמד, אלא היא צריכה להיות מושרשת בנשמתו של האדם.

לקראת למידה

מי שחושב שהוא עשוי מהחומר שנועד לנהל, ישמח לגלות שקיימים קורסים בתחום, אך מומלץ לבחון מראש מה מציע כל קורס, כאשר באופן כללי בלימודי ניהול עוברים על הנושאים הבאים: הנחיית צוותי עובדים, גיוס עובדים בהתאם לצרכים, ניהול תקציבים, בניית אסטרטגיות תפקודיות, טיפול בעובדים, ניטור תוצאות והסקת מסקנות, תנועה קדימה לצד התבוננות על בעיות קיימות, פיתוח רעיונות חדשים, פיתוח אינטראקציה מול העובדים והלקוחות, קבלת כלים לפתרון בעיות, יצירת דוחות והתמודדות מולם וכדומה.

בדק בית

כל מנהל צריך לעצור ולבחון האם הוא אכן מנהל, או שמא רק אדם שמחזיק בתואר. כיצד בודקים? ובכן יש לבחון את התנהלות העובדים אל מול המשימות, יש לבחון את ההתפתחות האישית והמקצועית של כל אחד מחברי הצוות, יש לבחון את האינטראקציה שבין עבודת הפרט לבין העבודה הקבוצתית, יש לבחון את רמת שביעות הרצון של העובדים במקום שבו הם נמצאים ויש לבחון כיצד העובדים יכולים להתמודד ללא המנהל (מנהל טוב צריך ללמד את הצוות לתפקד כראוי גם בלעדיו).

מנהל טוב

בחינה עצמית

אדם שמביט פנימה באופן אובייקטיבי ומגיע למסקנה שהוא אכן נועד להיות מנהל, צריך להקשות על עצמו ולשאול האם הוא מוכן להשקיע זמן רב בעסק, לקחת אחריות על התוצאות, להניח בצד את התפקיד הקיים ולעבור לעמדת ניהול, להתמודד מול שלל בעיות, להביט כל הזמן בחשש לעבר היעדים, להוות דוגמה, לדעת להאציל סמכויות (ובו זמנית להיות בשליטה מלאה) וכדומה. המסקנה אינה חד משמעית? קורס בתחום לימודי הניהול עשוי לסייע לקבל החלטה ובו זמנית לפתח ביטחון – ביטחון שכה חשוב כאשר מבקשים לסחוף את העובדים.

שנסכם?

אם נחזור לשאלה הראשית (האם כל אחד יכול להיות מנהל?) נמצא שהתשובה ללא ספק שלילית, אך יחד עם זאת כן רבים יכולים לפתח את היכולות שכבר מוטמעות בהם, ועל כן אם הבסיס האישיותי קיים, אם יש רצון ואמונה בדרך, אם ישנה נכונות להשקיע בלמידה וכמובן אם מוכנים להשקיע זמן רב, הרי שהתשובה מתחילה להצטייר כחיובית והיא בהחלט שווה בדיקה.

שווה לקרוא- מנהלים, בואו להכיר את סודות הניהול שמגלה לנו התורה