5 דברים שצריך לעשות לפני שפותחים עסק

פתיחת עסק היא דבר קל מאוד – הבירוקרטיה לא מסובכת. מצד שני, פתיחת עסק היא משימה לא קלה בכלל, אם רוצים לעשות זאת חכם. מאיפה מתחילים? אלה חמישה דברים, שמומלץ לעשות בכל מקרה, לפני פתיחת עסק:

1 – ייעוץ עסקי

ראשית, גם אם אתה בוגר תואר בניהול עסקים, יש הבדל בין התיאוריה ל"תכל'ס" בשטח. על הבדל זה, יסייעו לך לגשר בעלי מקצוע שונים – רואה חשבון, יועץ עסקי, מומחי שיווק וכדומה. אמנם עסק חדש לרוב איננו עתיר משאבים וסביר שתנסה לחסוך ככל הניתן, אך השקעה בייעוץ איכותי בהתחלה, עשויה לחסוך זמן וכסף רבים בהמשך. ייעוץ עסקי, הוא רכיב קריטי במיוחד. פה נעצור לציין כי ניתן למצוא טיפים, במאמר של רותם זילברמן, שעוסק בנושא.

2 – תכנון יסודי

ייתכן שממש ממש נמאס לך מעבודתך הנוכחית כשכיר ובמקביל, "בוער" לך להתחיל כעצמאי. מסקנה – להתחיל כמה שיותר מהר? לא מומלץ. עבודה קבועה כשכיר, מספקת בסיס יציב וחיוני להיערכות שיטתית לקריירה העצמאית. בנוסף, כאשר תתחיל כעצמאי, ייתכן מאוד שהנכון ביותר יהיה להתחיל זאת במקביל לעבודה כשכיר (כן, זה אפשרי), גישה שיש לה לא מעט יתרונות. לפעמים, גישה זו הכרחית, מאחר שאין לך די רזרבות כספיות וגם לא מספיק לקוחות ראשונים כעצמאי. לסיכום: בעזרת היועץ העסקי או בלעדיו, חיוני להתחיל פתיחת עסק בתכנון יסודי ומסודר.

דברים שצריך לעשות לפני שפותחים עסק

3 – גיבוש הערכות ריאליסטיות

קל להיסחף בהתלהבות של כיוון מקצועי חדש ולבצע הערכות שגויות, לגבי פרטי הפרטים של "איך זה יהיה". אם לא היית מחליט להיות עצמאי, ייתכן שזה בגלל הערכות שגויות לחומרה. אבל אם כן החלטת ללכת על כך, סביר שגישתך אופטימית יחסית – מצוין, אבל כאן הסיכון הוא הערכות שגויות לחיוב. טעות אופיינית, היא שלא קולטים את היקף הזמן שיידרש ואת מגוון הסיבוכים שבדרך ולכן מתכננים בצורה גרועה, ללא די מרווח לטעויות. עוד טעות אפשרית, היא בניית "מגדלים באוויר" על בסיס ההערכות השגויות. למשל, כניסה למינוס גדול בבנק מתוך הנחה שתוך זמן קצר תוכל בקלות לסגור אותו ולהתחיל להשקיע בדבר מה נוסף.

4 – להסתכל במבט על

חשוב להשקיע מעט במחשבה במבט על, על היבטים נוספים של חייך שעשויים להשליך על פתיחת העסק וצעדיו הראשונים. הולדת ילד, מעבר מגורים לעיר אחרת ואפילו תקלה ברכב שתחייב רכישת רכב חדש (במידה והרכב ישמש לפעילות העסק), עשויים להשליך על היבטים קריטיים כמשאבי כסף וזמן. הדבר משמעותי, במיוחד מאחר ועסק חדש לרוב מתחיל בקטן ורגיש יותר לשינויים.

5 – לא לבזבז

לקיחת הלוואה לפתיחת עסק, היא צעד אחורה, במטרה ללכת קדימה. לעתים זה חכם ולעתים מיותר (אולי עוד כמה חודשים כשכיר? אולי גם למכור את הרכב המשפחתי?). העסקת עובדים מוקדם מדי, עלולה להסתבר ככאב ראש גדול ומיותר וכנ"ל שכירת משרד.

לסיכום

טיפים אלה אינם מספיקים כמובן, אך הם יספקו נקודת מוצא טובה להתחלה. שיהיה בהצלחה!